Er zijn altijd twee kanten van een verhaal. Zo ook bij kunstmatige intelligentie. Want ondanks dat het heel erg veel goede dingen met zich meebrengt, zijn er zeker ook nadelen. De vraag is natuurlijk of het wel een “goede ontwikkeling” is, maar dit heeft meer met ethiek te maken en dit is natuurlijk subjectief. Toch vallen de nadelen hier ook deels mee samen, want de vraag is natuurlijk of we zo’n grote macht wel in het leven moeten roepen. Dit kan natuurlijk in de verkeerde handen heel verkeerd af lopen. Kijk naar China. Daar werken ze al een tijdje met computer vision en hebben daarmee de macht over andermans leven. Zo krijg je daar “minpunten” bij bijvoorbeeld het vervuilen van de straat en zou je hierdoor uiteindelijk geen huis meer kunnen huren. De vraag is natuurlijk of dit een slechte ontwikkeling is omdat dit wel vervuiling tegengaat, maar het feit blijft wel dat het misbruikt kan worden.
Daarnaast kan AI ook leiden tot een inbreuk van privacy. AI heeft de mogelijkheid om persoonlijke gegevens te verzamelen en te analyseren dat dit zeker wel een gevaar is. Want willen we dat onze persoonlijke gegevens terechtkomen bij iemand die hier mogelijk helemaal geen goede bedoelingen mee heeft?
Dan zou je ook nog eens kunnen kijken naar werkgelegenheid. Want de vraag is natuurlijk: “Raken mensen overbodig door AI?”. Voor veel mensen is dit een grote angst. Mensen zullen zich wellicht moeten gaan aanpassen of moeten zich omscholen wat tijd en geld kost. Veel mensen zitten hier niet op te wachten.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere nadelen zoals:
Natuurlijk zijn er ook veel voordelen; als we alleen al kijken naar de bedrijven. Door middel van AI
Zouden bedrijven veel efficiënter kunnen worden, omdat ze geen tijd en geld meer hoeven te besteden aan repetitieve taken (dit zijn taken die constant herhaald worden en vrij eenvoudig zijn). Maar hierdoor zijn ze niet alleen efficiënter, hierdoor verbetert het werkplezier en de creativiteit van de werknemers ook.
Maar AI beïnvloed natuurlijk niet alleen de efficiëntie van bedrijven ook in algemene zin. AI- systemen kunnen data snel en nauwkeurig analyseren. AI maakt het leven van vele mensen hierdoor makkelijker. Zo kan het consistent door gaan en heeft het in tegenstelling tot de mens geen slaap/rust nodig en is nooit afgeleid.
Zoals net al even kort benoemd kan AI heel erg veel kosten besparen. Dit dan vooral in de arbeid, maar dit kan over de jaren ook uitbreiden, waardoor we misschien over 10 jaar geen chirurgen meer nodig hebben.
Of AI nou goed of slecht is, is natuurlijk subjectief. Maar de voordelen en nadelen zijn objectief en blijven dingen om over na te denken, hoe AI zich dan ook ontwikkeld.
The OECD AI Principles is de eerste “norm” van AI die niet vanuit de overheid komt. Dit is belangrijk om mee te nemen op het gebied van voor- en nadelen, want dit bied de mogelijkheid dat AI zich kan ontwikkelen, maar dat het wel veilig gebeurt. The OECD AI Principles staan namelijk voor innovatief maar ook betrouwbare AI, waarbij ze het belangrijk vinden dat de menselijke rechten worden gerespecteerd.