Robotica gaat niet per se over de robots, maar meer over het toepassen van robots; over het ontwerpen, ontwikkelen en inzetten van robots . Veel mensen associëren robots met een frame van onderdelen wat de vorm heeft van een mens, maar dit heef eigenlijk helemaal niets met robots te maken, vaak zien robots er niet zo uit.
Robots zijn programmeerbare machines die meerdere taken kan uitvoeren. Deze taken worden uitgevoerd door middel van sensoren en geprogrammeerde acties. Robotica kan een hele grote rol in ons leven gaan spelen. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, de industrie, maar ook het dagelijkse leven.
Een robot bestaat uit hardware en software.
De hardware bestaat uit
De vorm van het lichaam hangt af van het type robot en waar het voor wordt gebruikt. Ee paar voorbeelden zijn: humanoïde robots, robots met alleen armen of met alleen benen en robots op wielen. De motor beweegt alle onderdelen. Er zijn natuurlijk weer verschillende motoren, waarbij ze anders worden toegepast. Bijvoorbeeld: bipolaire stappenmotoren, rotatiemotoren, pompen en trilschijven. Het synchroniseren wordt vaak pas gedaan op microschaal.
Sensoren worden gebruikt om gegevens voor de omgeving te verzamelen. Daarna worden ze door de computer verwerkt. Dit is handig zodat de robot de omgeving goed kan begrijpen, wanneer het acties gaat uitvoeren. Bij robots kunnen er verschillende sensoren worden ingebouwd. Bijvoorbeeld: camera's, microfoons, druksensoren, thermometers, vochtigheidsmeters, positiesensoren, snelheidssensoren, plaatsbepalingssensoren en tastsensoren, maar er zijn er nog veel meer.
Ook heeft een robot natuurlijk energie nodig, zonder energie kan een robot niks; niet bewegen maar ook niet denken. Meestal is de energiebron elektriciteit, een ingebouwde batterij, van zonne-energie of gas.
De robot wordt door software bestuurt, waardoor de robot zonder software dus niks kan. Software kan “hard-wired” en ingebouwd zijn. Hierdoor kan hij later niet veranderd worden. Er is ook een meer gevorderde manier: door deze manier kan de software worden aangepast of geüpgraded via het internet. Dit is handig, omdat de maker dan eventuele fouten uit de software kan halen, de software kan verbeteren of de software kunnen bijwerken.
Naast de toepassingen in het fotoalbum van robotica (zie fotoalbum) zijn er nog veel meer toepassingen. Toch wordt het nog vaak onderzocht. Het is een wetenschap wat vooral gebruik maakt van systeemintegratie. Dit is een verzamelnaam voor technologie waarmee systemen en softwareapplicaties (intern en met externe systemen), worden samengevoegd. Dit is fysiek of functioneel.
Op dit moment zien we robotica ook terug in de ruimtevaart, aangezien het makkelijker, maar vooral veiliger is om robots naar de ruimte te sturen in plaats van mensen. Een voorbeeld hiervan is de bolvormige robot CIMON.