Met computer vision kan je veel verschillende dingen. Je kan er personen en objecten op foto of video mee identificeren. Het kan allemaal taken uitvoeren en helpen bij de automatisering. Je kan het bijvoorbeeld ook gebruiken om toezicht te houden, je telefoon te ontgrendelen met je gezicht of om een zelfrijdende auto te maken. Computer vison is dus overal om ons heen en er wordt dus veel gebruik van gemaakt.
Een van de manieren waarop computer vision kan gebruiken is bij de grenzencontrole. In Schiphol hebben ze bijvoorbeeld de eGate. Als je ouder dan 14 bent en een EU paspoort met chip hebt kun je langs de poortjes en hoef je niet in de meestal lange rij te staan wachten. De eGates zijn er al sinds 2011 en hebben een gezichtsherkenning systeem waardoor ze de reiziger kunnen identificeren. De eGate scant je paspoort en neemt de digitaal opgeslagen foto. Daarna neemt hij een life-afbeelding van de reizigers en vergelijkt dat weer met de digitale foto. De prestatie van de eGate kan afhangen van de leeftijd, de belichting enz., maar het helpt wel met de lange rijen.
Autonoom rijden maakt ook gebruik van computer vision om andere auto’s, mensen enz. te zien. Het lijkt een heel modern iets, maar ze zijn er al een tijdje mee bezig. Bij Mercedes begon het met het PROMETHEUS-project of ‘Programme for European traffic with highest efficiency and unprecedented safety’. Er was een samenwerking met allemaal verschillende Europese autofabrieken om nieuwe perceptieve te krijgen en het verkeer veiliger te maken. Na jaren pionierswerk slaagde ze erin een auto te bouwen die 1.000 kilometer kon rijden zonder chauffeur. Het was eerst iets om van te dromen, maar het is werkelijkheid geworden en met de nieuwe technieken van nu is het nog beter en veiliger geworden.
Computer vision kan ook helpen met weervoorspellingen. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld satellieten, weerstations of kijken hoe het is op grondniveau. Zo kan computer vision de weermodelen verbeteren. Het kan ook partonen en dan kunnen meteorologen die patronen gebruiken om toekomstige weervoorspellingen te doen. TENEVIA dat is gevestigd in Frankrijk gebruikt ook beeldanalyses en numerieke modellering zodat ze de omgevingsomstandigheden kunnen voorspellen, meten en bewaken. Ze kunnen bijvoorbeeld een hoge waterstand of sneeuw voorspellen. Ook kijken ze naar wateraccumulaties, gletsjer en sneeuw zodat ze op tijd overstroomwaarschuwingen kunnen geven.
Ook kan het zoek voor beschadigde dozen. Er zijn natuurlijk wat pakketjes die misschien beschadig zijn tijdens de reis, zoals een nat, gescheurd of misschien is het wel verbogen pakketje, maar die vallen niet altijd op. Het zou natuurlijk slecht zijn voor de imago van het bedrijf als iemand dat beschadigede pakketje krijgt en die klant zal zeker niet blij zijn. Cognex (een Amerikaans bedrijf van machine vision systemen) een oplossing. Het maakt gebruik van 3D- en 2D-camerasystemen om te kijken welke pakketjes beschadigd zijn. Zo werk het bezorg bedrijf heel efficiënt en heeft het veel tevreden klanten.
De VaMoRs Mercedes Van is een zelfrijdende auto van het PROMETHEUS- project of “programme for european traffic with highest eficiency and unprecedented safety’. In dit project zitten honderden miljoenen euro’s.
Dit project was een initiatief van Eureka. Dit was een unieke samenwerking van Europese leveranciers, autofabrikanten en wetenschappelijke instituten. Het lastigste in dit project was het snel veranderen van visuele straatbeelden. Daarom waren ver ontwikkelde computer- vision nodig om het idee tot werkelijkheid te brengen.
Het is hen uiteindelijk gelukt om het stuur, het gaspedaal en de remmen te beheren via comptercommano’s. In 1986 lukte het om de Robot Car volledig zelfstandig te laten rijden. Het lukte “VaMoRs” zelfs om in 1987 zichzelf te besturen met snelheden tot 96 kilometer per uur.