Gek genoeg komt het idee dat machines zouden kunnen denken/handelen als mensen uit de oudheid, dit is natuurlijk alleen toen niet tot uiting gekomen. De “moderne AI” ontstond pas rond 1950. In 1956 organiseerde de Amerikaanse computerwetenschapper John McCarthy de Dartmouth – conferentie; dit was de conferentie waarin voor het eerst het idee van kunstmatige intelligentie werd besproken. Destijds was er nog maar amper rekenkracht van computeres, die was in ieder geval heel erg laag. Toch waren sommige onderzoekers vastbesloten dat zij daar verandering in konden brengen.
In de jaren 50 en in de jaren 60 zijn de eerste “AI-technieken” tot stand gekomen. Zo werden de eerste machine learning-algoritmen gemaakt en werden er aan dingen gewerkt zoals chatbots- een actueel voorbeeld hiervan is natuurlijk ChatGPT en aan expertsystemen.
10 jaar later werden de computer steeds krachtiger en werd het mogelijk om meer gevorderde AI-technieken. Een voorbeeld hiervan zijn neurale netwerken. Dit is een reeks algoritmen dat is ontworpen om net als de hersenen van een mens de werken
Het eerste AI programma was het Logic Theorist-programma. Dit was ontwikkeld door Allen Newell en Herbert Simon. Het was bedacht om wiskundige stellingen te bewijzen door gebruik te maken van symbolische manipulatie en automatisch redeneren. Het programma gebruikte een beperkte vorm van kunstmatige intelligentie maar werd toch wel echt gezien als een mijlpaal.
Een tijd later werden er weer nieuwe AI-technieken ontwikkeld, zoals: machine learning, deep learning en neurale netwerken. Deze programma’s hebben ervoor gezorgd dat wij nu veel geavanceerdere programma’s hebben die veel moeilijkere taken kunnen uitvoeren.
Tegenwoordig gebruiken we zelfs al AI voor zelfrijdende auto’s, gezichtsherkenning, fraudedetectie en nog veel meer.
Als we kijken naar de toekomst zijn er veel vragen. Vragen omdat mensen bang zijn voor ontwikkelingen die hun leven zal veranderen.
Volgens Henri Kleinjan is dit alleen niet iets zorgelijk. “Je wordt niet vervangen door AI, maar je wordt wel ingehaald door concurrenten die AI wél gebruiken.”
Daarnaast heeft Victor de Graaf het zelf aan ChatGPT gevraagd. Hij vroeg: “Wat verwacht AI over de toekomst van AI?”. Ai verwacht dat het echt meer een onderdeel van ons dagelijks leven gaat worden. Wel denkt het dat dat de focus dan vooral zal liggen op mens-machine samenwerking. Ook zegt het dat ethiek, transparantie en regulering dan (in de toekomst) heel erg belangrijk gaan worden. Toch twijfelt het wel aan de haalbaarheid in sommige gevallen. Het verzekeren van veiligheid in de AI programma’s moet de prioriteit worden. Daarna kan pas gekeken worden naar andere zaken en kan AI verder uitgroeien.
Toch zijn de verwachtingen wel dat de ontwikkeling nu heel snel zal gaan en in grote stappen. Er zal bijvoorbeeld gekeken worden naar het (nog) toegankelijker maken van AI, maar al boven al zegt ChatGPT het volgende: “De toekomst van AI is niet alleen een kwestie van technologie, maar ook van ethiek, verantwoordelijkheid en menselijke waarden. Het is niet alleen een reis waarin we de grenzen van innovatie verkennen, maar ook de diepste verantwoordelijkheden voelen om deze krachtige hulpmiddelen in te zetten ten behoeve van het welzijn van de mens.”
Hieronder zie je een fot van de welbekende John McCarthy. Hij is geboren op 4 september 1927. Toen hij klaar was op het Belmont High School in Los Angeles is hij wiskunde gaan studeren in California, waar hij in 1948 zijn bachelor haalde. In 1951 besloot hij te gaan promoveren in hetzelfde vakgebied en Universiteit van Princeton.
Christiaan Slierendrecht en Akke Pennin zijn ook twee mannen in de AI wereld. Zij hebben het artikel: “Hoe AI de marketeer anno 2030 nu al ontwricht”, geschreven en geven hiermee hun blik op de toekomst van AI. Zij leveren dan vooral hun blik op de impadct van AI op het gebied van marketeer (een professional gespecialiseerd in marketing) in de toekomst. Ze vertellen hun ervaringen op het gebied en de dingen die zij hebben ervaren sinds de opkomst van “transparante” AI- Dit begon bij de komst van ChatGPT. Wil je meer over dit onderwerp te weten komen?