Het is natuurlijk altijd makkelijk om gebruik te maken van AI. Ga bijvoorbeeld gewoon naar Chat-GPT of DeepSeek en stel een vraag. Je kan er lekker snel dingen mee opzoek, je huiswerk laten maken of ermee oefenen voor je toets. Toch moeten we wel voorzichtig zijn en brengt het ook risico’s met zich mee. Sowieso met de snelle ontwikkeling van AI en al de data die ze verzamelen. Weet je überhaupt nog zeker of je AI wel kan vertrouwen?
AI kan veel gevaren met zich meebrengen. Je ken bijvoorbeeld de AI-tool Chat-GPT wel. Meestal nemen we dan aan dat de informatie die ze ons geven correct is, maar die informatie kan bijvoorbeeld al maanden oud zijn en is dus ook niet meer helemaal relevant. Ook kan de informatie incorrect zijn of gewoon compleet verzonnen. Chat-GPT is namelijk een chatbot en is dus ontworpen om gesprekken te voeren met de gebruikers en de waarheid is niet de hoogste prioriteit. Dus als we het gebruiken moeten we wel goed opletten en de informatie voor de zekerheid even checken.
Ook is het gevaarlijk dat kunstmatige intelligentie steeds meer invloed heeft op het dagelijkse leven. We worden er afhankelijk van. We raken er snel verslaafd aan en kunnen niet zonder. Denk maar aan google maps: als we ergens naar toegaan gebruiken en we de weg niet weten gebruiken we het allemaal. De oude kaart van papier gebruiken we niet meer. Doordat AI zich steeds meer ontwikkeld en dus ook meer dingen kan doen wordt dat gevaar alleen maar groter.
We worden afhankelijker van AI, maar in de tussentijd doet AI nog meer werk voor ons: ze nemen verschillende banen over. Volgens het Future of Jobs Report 2025 zou in 2030 maar liefst een derde van de banen door alleen maar mensen worden uitgevoerd. Dit komt door digitalisering, de lagere kosten en doordat het duurzamer is. Hierdoor zullen er meer mensen werkeloos zijn en waardoor ze geen geld meer kunnen verdienen. Dankzij de inflatie worden de kosten van eten, woningen, spullen enz. steeds duurder en hierdoor wordt het probleem van werkeloosheid en armoede nog groter.
Een persoonlijke relatie hebben met AI is ook een van de gevaren. Mensen die een relatie hebben met AI worden gezien als gekke. Uiteindelijk is die AI die ze date niet echt, het zijn robots die geprogrammeerd zijn. Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat AI soms schadelijke of misleidende antwoorden geeft en dat zou niet goed zijn voor personen die psychisch kwetsbaar zijn. Volgens hen zou AI duidelijk moeten maken dat ze niet een echt levend persoon zijn. Er is zelfs een serie genaamd AI-Love waar je allemaal mensen kan zien die een relatie hebben met AI. Het is dus gek en eng, maar voor sommige personen betekent het heel veel.
Het kabinet heeft zelfs DeepSeek (een chinese AI) verboden voor ambtenaren om tijdens hun werk te gebruiken. Wekenlang zijn er zorgen over de privacy beleid en beveiliging van DeepSeek. Er wordt door experts gewaarschuwd dat de informatie wordt opgeslagen op Chinese servers en dus misschien ook bereikbaar is voor de Chinese overheid. In andere landen hebben ze ook al maatregelen genomen voor dit gevaar.
Mensen moeten zich realiseren dat het een robot is, geen echt mens. een robot heeft geen menselijke gevoelens en als je die wel aan een robot toe gaat schrijven kan dit gevaaarlijjk zijn.