Hacking

Hacking is eigenlijk de verzamelnaam voor alle soorten internetcriminaliteit waarbij iemand jouw gegevens probeert te stelen met computers en netwerken. Dus bijvoorbeeld Phishing, Malware, DDoS aanvallen.

Albert Gonzalez is een bekende hacker van 22 jaar oud die in totaal 180 miljoen betaal rekeningen heeft gestolen van bedrijven. Alleen al van TJX heeft hij samen met een team 256 miljoen dollar gestolen. Hij is uiteindelijk opgepakt maar heeft zijn gevangenis straf weten te ontwijken door informatie door te geven aan de Secret Service die dankzij hem veel hackers hebben kunnen opsporen.

Je kan je dus voorstellen dat als bedrijf het verschrikkelijk zou zijn als je gehackt zou worden als persoonlijke gegevens worden gestolen. Daarom zijn er ook White hat hackers. White hat hackers of ethische hackers gaan op zoek naar mogelijkheden hoe een hacker met minder goede intenties data van een bedrijf zou kunnen stelen. En komt vervolgens met een oplossing met hoe het bedrijf zich hier het beste tegen kan beschermen. Er zijn in Nederland meerdere opleidingen voor Etische hacker en grote bedrijven betalen veel geld voor wanneer je een data lek vindt. Het salaris ligt daarom dus ook rond de 40 tot 80+ duizend euro per jaar. Tesla claimde laatst $250,000 te betalen voor iemand die een tesla model 3 zou kunnen hacken.

Tesla plaatje

Meest beruchte hackers

Naam Land Schade
Kevin Mitnick VS Gegevens NORAD (Amerikaanse defensie) En tacobel (franchise)
Adrian Lamo VS Heeft groote systemen zoals New york times gehackt
Anonymous ? Hacker groep die zich inzet voor goeie doelen
Albert Gonzalez VS 256 miljoen dollar aan accounts TJX
Kevin Poulson VS Makker heeft gewoon de pentagon gehackt
Naar boven